Näyttelyt nyt

> Perusnäyttely

25.4.2023 alkaen

Mauno Kivioja
kuvanveistäjä, taidemaalari, graafikko

Näyttely on retrospektiivinen katsaus nokialaisen taiteilijan Mauno Kiviojan (1941–2018) laaja-alaiseen tuotantoon. Esillä olevat teokset – veistokset, maalaukset, grafiikka ja mitalitaide – ajoittuvat vuosiin 1970–2006.

Mauno Kiviojaan helposti liitettäviä attribuutteja ovat monipuolisuus ja tekniseen taitoon liittyvä herkkyys. Veistotaiteessa Kiviojan monipuolisuus tulee esille jo materiaaleissa. Hän on työstänyt niin graniittia, puuta, pronssia kuin myös keramiikkaa ja terästä. Useista tekijöistä poiketen hän itse toteutti teoksensa alusta loppuun, usein pronssivalua myöten.

Mauno Kivioja valmistui Taideakatemian koulusta taidemaalariksi ja graafikoksi vuonna 1968. Ajan myötä kolmiulotteinen muoto alkoi kiinnostaa häntä aiempaa enemmän. Hänestä tulikin ennen muuta veistäjä. Kivioja on lunastanut paikkansa Suomen terävimpään kärkeen kuuluvana mitalin muotoilijana. Suomessa vuosittain järjestettävän Suomen Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun hän on voittanut kaksi kertaa. Kivioja on saavuttanut arvostusta myös monumentalistina. Hän on toteuttanut yli kaksikymmentä julkista teosta Suomessa. Tunnetuin näistä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu 13,5 metriä korkea Prisma-veistos, joka sijaitsee Tampereen teknillisen yliopiston edustalla.

Mauno Kivioja on ollut piirustuksen opettajana Tampereen teknisessä korkeakoulussa arkkitehtiosastolla ja toiminut asiantuntijana niin valtion kuin kuntienkin taidehankinnoissa. Hän on osallistunut myös kansainvälisiin kuvanveistosymposiumeihin ja edustanut suomalaista taidetta ulkomailla mm. Fidemin (Féderation Internationale de la Médaille d´art) näyttelyissä useaan kertaan sekä pitänyt kymmeniä yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Mauno Kiviojan teoksia on useiden taidemuseoiden sekä kaupunkien, kuntien ja säätiöiden kokoelmissa.

Figuratiiviset työt, niin mitalit kuin näyttelyn pronssireliefitkin, kertovat myös taiteilijan herkkyydestä ja oivaltavasta kiinnostuksesta kuvattavaan. Tulokset ovat lämminhenkisiä ja ehjiä kokonaisuuksia, jotka antavat katsojan mielikuvitukselle tilaa.

Kuten aina, pieni näyttely antaa vain viitteitä taiteilijasta. Kiviojan tuotanto on laaja: mitaleista monumentteihin, keramiikasta koruihin, piirroksista suuriin seinämaalauksiin.Hääyö, 1979, pronssi, 100 x 45 cm
© Mauno Kivioja


Helga-neiti, 1979, pronssi, 89 x 28 cm
© Mauno Kivioja


Vaskooli II, 2006, tiilisavi


Pirkkalaismännyt, 1980, kuparipiirros