Kustaa Hiekka

Kustaa Hiekka

Kustaa Hiekka syntyi Laitilassa 12.10.1855. Elokuussa 1870 hän lähti kultasepän oppiin Uuteenkaupunkiin, jossa hän sai kisällinkirjansa viiden vuoden kuluttua.

”1875 läksin höyrylaivalla Uudestakaupungista Turkuun Helsinkiin ja Pietariin, sieltä Viipuriin jossa olin työssä 2 kuukautta sen jälkeen jatkoin ammattiani Pietarissa. 1876 Helsingin näyttelyssä juoksin 3 p että sain nähdä keisarit Aleks. II ja III.”

”1878 aloin kultaseppämestariksi ja kelloseppätehtailijaksi Porissa.”

”14.6.1878 läksin Tampereelta Pariisiin Maailmannäyttelyyn ja olin siellä neljättä viikkoa, sieltä Havren Kööpenhaminan Göteborgin ja kanavatietä Tukholmaan. Tukholmasta tulin Turkuun ja menin töihin kultaseppä Petterssonille, jossa tein mestarinäytteeni ja sain mestarikirjan Turussa.”

Jalometalliteollisuuden perustaja

Tampereelle Hiekka saapui vuonna 1879 mestariksi kultasepän lesken Henrika Karolina Areniuksen liikkeeseen. Hiekka ja Arenius avioituivat pian. Avioliitto jäi lapsettomaksi.

Vuonna 1898 Hiekka perusti Suomen Kultaseppä Osakeyhtiön. Siihen liitettiin Hiekan liikkeen lisäksi helsinkiläiset Hägglundin ja Petterssonin kultasepänliikkeet. Kulta- ja hopeatavarain valmistus laajeni käsityön asteelta teollisuudeksi. Kustaa Hiekkaa voidaan pitää Suomen jalometalliteollisuuden perustajana.

Kustaa Hiekan varallisuus kasvoi huolellisen harkinnan ja johtajakyvyn ansiosta.

Hiekan kansatieteellinen harrastus lähti hänen vakkasuomalaisesta syntymäympäristöstään, jossa elämä liikkui vanhoillisena perinnäistietojen ja muisteloiden kyllästämänä. Hiekka keräsi kansatieteellistä aineistoa, jonka hän lahjoitti Hämeen museolle.

Hiekka oli aktiivinen myös yhdistystoiminnassa sekä kunnallispolitiikassa. Hän kuului Tampereen kaupunginvaltuustoon 32 vuoden ajan.

Kustaa Hiekka kuoli 82-vuotiaana vuonna 1937.