in English på svenska auf Deutsch en français ???
Hiekan taidemuseo
Aikaisemmat näyttelyt

Menneet näyttelyt »

NÄYTTELYT


HUOM. Museo on hallituksen suositusten mukaisesti toistaiseksi suljettu koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi.

Perusnäyttely

Hiekan taidemuseon perusnäyttely esittelee museon omia taide- ja esinekokoelmia. Lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Perusnäyttelyssä on esillä huonekalujen, hopean ja etnografisen esineistön lisäksi kuvataidetta 1630-luvulta 1950-luvulle, suurimmaksi osaksi kotimaisten taiteilijoiden, kuten F. von Wrightin, Munsterhjelmin, Gallen-Kallelan, Edelfeltin, Halosen ja Enckellin, teoksia. Tamperelaisia taiteilijoita edustavat mm. Gabriel Engberg, Kaarlo Vuori, Lennu Juvela, Tauno Hämeranta ja Kauko Salmi.

Kustaa-sali


12.3.2020–17.1.2021

KAKSOISKOTKA

Esineistöä tsaariajalta

Näyttelyssä on mukana esineistöä Pyynikinlinnasta, yksityiskokoelmista ja Hiekan taidemuseon omista kokoelmista. Esillä on monipuolisesti hopeaa, posliinia, huonekaluja, valokuvia ja maalauksia. Osa esineistöstä ei ole ollut koskaan aikaisemmin esillä.

Pyynikinlinnan kokoelmista näyttelyssä on Venäjän keisareista kuusi maalausta, jotka ovat olleet harvoin esillä. Yleisöllä on myös ensimmäistä kertaa mahdollisuus nähdä osa Kustaa Hiekan hankkimasta kahdesta grafiikansalkusta, jotka sisältävät sata litografiavedosta Tretjakovin gallerian maalauksista. Tretjakovin gallerian Viktor Vasnetsovin suunnittelema kansallisromanttinen julkisivu valmistui Moskovassa 1904 ja albumit painettiin samoihin aikoihin. Viktor Vasnetsov oli venäläisen kansallisromantiikan suuntauksen avainhenkilö. Niin ikään ensimmäisen kerran esillä on kaksi Nikolai I:n lempityttären suuriruhtinatar Aleksandran myötäjäislahjaksi saamaa illallislautasta. Ne kuuluivat kalustoon, jonka Keisarillinen posliinitehdas valmisti vuonna 1844. Näytteillä on myös kansalle jaettuja keisarillisia muistomukeja, joita tehtiin mm. kruunajaisten ja häiden kunniaksi. Näyttely sisältää myös kaksi Nikolai II kruunajaisiin liittyvää illallismenua, jotka molemmat ovat Viktor Vasnetsovin suunnittelemia.


TUTUSTU NÄYTTELYYN »

Kaksoiskotka-näyttelyn juliste
Hiekan taidemuseo
Pirkankatu 6, 33210 Tampere, puh. 050 523 7251, 045 263 0028