in English på svenska auf Deutsch en français ???
Hiekan taidemuseo
Aikaisemmat näyttelyt

Menneet näyttelyt »

NÄYTTELYT


Hiekan taidemuseon perusnäyttely esittelee museon omia taide- ja esinekokoelmia. Lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Perusnäyttelyssä on esillä huonekalujen, hopean ja etnografisen esineistön lisäksi kuvataidetta 1630-luvulta 1950-luvulle, suurimmaksi osaksi kotimaisten taiteilijoiden, kuten F. von Wrightin, Munsterhjelmin, Gallen-Kallelan, Edelfeltin, Halosen ja Enckellin, teoksia. Tamperelaisia taiteilijoita edustavat mm. Gabriel Engberg, Kaarlo Vuori, Lennu Juvela, Tauno Hämeranta ja Kauko Salmi.

Kustaa-saliNÄYTTELYT 2018:

26.4.–20.12.

CATHERINE VAL

Ranskalaisen Catherine Valin (s. 1924) näyttely avautuu Hiekan taidemuseossa 26.4.2018. Näyttely liittyy lahjoitukseen, jonka Catherine Val on tehnyt museolle. Tästä lahjoituksesta museossa on järjestetty jo kaksi näyttelyä: Pierre Descargues: "Yves Klein ja 160 g kultaa" vuonna 2016 sekä "Etienne Descargues: Maisemia – Paysages" vuonna 2013. Nyt avautuvassa Catherine Valin näyttelyssä on esillä hänen veistoksiaan ja maalauksiaan 1970-luvulta 2000-luvulle.

Catherine Val on todellinen monitaituri: taidemaalari, taidegraafikko, kuvanveistäjä, kirjailija, runoilija, tietokirjailija ja toimittaja. Kuvataiteilijana hän signeerasi teoksensa nimellä “Catherine Val”, “Cath. Val” tai pelkästään nimikirjaimilla “C.V.”. Hän on kirjoittanut Catherine Valognen nimellä viitisentoista kirjaa, joista kuusi on runokirjoja, lisäksi tuhansia artikkeleita ja myös kirjoja teatterista ja historiasta. Catherine Val on työskennellyt pitkään sanojen ja kirjainten kanssa, häntä kiinnostavat niiden muoto ja merkitys. Eräät näistä sanoista ovat hänelle erityisen merkittäviä: Amour (Rakkaus), Amitié (Ystävyys), Être (Olla), Liberté (Vapaus), Paix (Rauha) ja Vie (Elämä). Val käyttää näitä sanoja yhä uudelleen ja eri tekniikoilla: veistettynä puuhun, valettuna alumiiniin, hartsiin, pâte-de-verreen, pronssiin tai messinkiin, hän maalaa niitä tussilla ja tekee grafiikkaa. Sanat ovat ranskaksi, englanniksi, japaniksi, latinaksi ja myös suomeksi: Kukka, Lintu ja Tie.

Catherine Valilla on ollut näyttelyitä pääasiassa Ranskan ulkopuolella. Hän on osallistunut vuodesta 1974 alkaen lukuisiin grafiikan biennaaleihin ja triennaaleihin, muun muassa Krakovan ja Ljubljanan grafiikan biennaaleen ja Berliinin biennaleen, sekä ryhmänäyttelyihin, kuten International Impact Art Festivaliin Kiotossa ja Soulissa. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut 14, joista viisi Ranskan ulkopuolella.


Lisätietoa näyttelystä: museonjohtaja Liisa Rintala, puh. 050 523 7251, kustaa(at)hiekantaidemuseo.fi


Catherine Val   Catherine Valin teos Thé

Catherine Val ateljeessaan vuonna 1975.
Valokuva: © Pierre & Catherine Descargues Archives

Catherine Val: Thé, 1979, serigrafia.
Valokuva: Henrietta Lehtonen

NÄYTTELYT 2019:

10.1.–3.2.

ÄÄRELLÄ

Valokuvanäyttely

KATSOS-kollektiivin Äärellä-valokuvanäyttely tarjoaa yksitoista näkökulmaa olennaisiin ihmisyyden kokemuksiin. Teossarjat kuvaavat erilaisia suhteita ja yhteyksiä, joita ihmiset solmivat maailmaan ja toisiinsa. Äärellä kutsuu pysähtymään ja pohtimaan niitä moninaisia tapoja, joilla teemme maailmaa merkitykselliseksi.

Teossarjat ammentavat ihmisen pyrkimyksestä luoda suhde ympäristöönsä, oli kyse sitten lumoavasta metsäyhteydestä, kadotetusta luontosuhteesta urbaanissa kaupunkiympäristössä tai läsnäolon harjoituksista nykyhetkessä. Sarjoissa tutkitaan nuoren naisen ja hevosen välistä yhteyttä sekä miehen suhdetta rakkaaseen polkupyöräänsä. Pääosassa ovat myös kadotetut rakennukset, joista valot on sammutettu jo vuosia sitten, mutta joissa mennyt elämä on edelleen läsnä. Sarjat käsittelevät ihmiselämän merkityksettömyyttä, vaikeita valintoja ja haastavia tunnetiloja. Näyttelyn teokset yhdessä tuovat katsojan ihmiselämän olevaisuuden äärelle.

KATSOS-kollektiiviin kuuluvat Joel Eklöv, Kristiina Hakala, Satu Hakala, Ismo Halivaara, Laura Järvenpää, Annukka Larsen, Markku Lilja, Saara Salmivaara, Anne Tamminen, Jaana Tyrmi ja Niina Uusitalo. Näyttely on osa Lapin yliopiston ja Tampereen kesäyliopiston valokuvataiteen opintoja.
28.3.–1.9.

Taidemaalari Sigrid Aminoff (1904–1994)

Ruotsalainen Sigrid Aminoff (1904–1994) asui Suomessa 1933–1952, ensin Ruovedellä, Pekkalan kartanossa ja sitten Somerolla, Viikin talossa. Taidemaalariksi hän opiskeli Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa. Jo opiskeluaikana Aminoff teki pitkiä matkoja Afrikkaan, Italiaan ja Ranskaan.

Sigrid Aminoff on luonnehtinut taiteellista ilmaisuaan: realistisia, joskus naivistisia aiheita impressionistisella tekniikalla. Aminoff maalasi aiheita, joita näki ympärillään. Maalaukset ovat maisemia, asetelmia ja muotokuvia. Romanttisesta näkemyksestä kertoo jo lapsena luotu, kuviteltu ja kuvitettu ritarimaailma. Syvää kiintymystä osoittavat idylliset maalaukset perheestä ja ystävistä taiteilija teki kesäpaikassaan Skånessa ja tyttärensä Antonia Hackmanin luona Ruovedellä.

Aminoffilla oli hyvä taidemaalarin ammattitaito ja väri-ilmaisun ymmärrys. Hän etsi maisemasta paikallisvärejä, tunnisti valon vaikutuksen havaintoon ja kokeili pointillistista ja informalistista maalaustapaa. Taiteilijan väripaletti hioutui harmoniseksi, maalauksessa väri jäsentyy harmaan sävystä valkoiseksi, valoon tai puhtaaseen väriin.

Sigrid Aminoff piti aktiivisesti yksityisnäyttelyjä ja osallistui ryhmänäyttelyihin. Esimerkki sovelletun taiteen tuotannosta ovat varhaiset, sakraalitilaan valmistuneet monumentaalimaalaukset. Aminoffin maalauksia on ollut edellisen kerran esillä Nelimarkka-museossa, Alajärvellä 2016.
Hiekan taidemuseo
Pirkankatu 6, 33210 Tampere, puh. 050 523 7251, 045 263 0028